Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 oktober, 2024 - 11:23Uppdaterad: måndag, 7 oktober, 2024 - 12:41

ÅT: Alko slarvade med förtullningen under flera år

Alko, det statliga alkoholmonopolet, har under flera års tid importerat alkohol utan regelrätta förtullningar. Detta rapporterar Ålandstidningen som erfar att situationen uppstod efter att nya regler för handel över den nationella skattegränsen infördes vid årsskiftet till 2022. 

En gemensam arbetsgrupp togs då fram för att hantera problemen som uppkom i och med de nya reglerna. Arbetsgruppen landade i ett förenklingsförslag som resulterade i ett tvåstegsförfarande vid intullning. Ålandstidningen har intervjuat Alkos ekonomidirektör, Anton Westermarck, som säger att Alko betalat alla skatter men brustit i tvåstegsförfarandet för tullhantering. Westermark menar att detta beror på otydliga regler om äganderätt och ansvar över varor som passerar skattegränsen. Alko har nu överlåtit tullhanteringen till sina leverantörer. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »