Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2024 - 15:49Uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2024 - 16:40
  • Else-May, Anita och Gunnevi. Foto: Rasmus Karlsson

93-årig expertpanel: Därför lever vi så länge på Åland 

Lugnet, naturen, föreningslivet och kosten. De är några faktorer som tre ålänningar med gedigen livserfarenhet lyfter fram som troliga förklaringar till den långa åländska livslängden. 

Ålänningar lever inte bara längst i landet, livslängden på Åland verkar till på köpet öka mer än i resten av Finland. Det visar färska siffror från Statistikcentralen.  

– Vi har varit medvetna om att vi ligger bra till i statistiken, säger Else-May Eriksson, som Ålands Radio träffar ihop med Anita Söderlund och Gunnevi Degerblom för att diskutera orsakerna bakom ett långt liv. 

Vad tror ni att det kan bero? 

– Lugnet betyder mycket, och naturen. Även i Mariehamn är folk mycket ute, säger Antia Söderlund 

Också den åländska litenheten, självständigheten, närkontakterna och föreningslivet lyfter trion fram som faktorer som kan förklara den långa åländska livslängden.  

Och maten på Folkhälsans restaurang där intervjun äger rum får också beröm. 

– Vi har rätt hygglig kost här. Vi har ett väldigt fint grönsaksbord här – det har förändrats till det bättre, säger Gunnevi Degerblom 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »