Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 18 augusti, 2024 - 20:01Uppdaterad: söndag, 18 augusti, 2024 - 20:46
  • Tallink Siljas M/S Baltic Princess och Viking Lines M/S Grace. Arkivbild.
  • Närings- och miljöminister Jesper Josefsson. Arkivbild. Foto: Johan Ågren.

20 miljoner årligen kan gå förlorade – “Kanske mandatperiodens viktigaste fråga”

När sjöfarten inkluderas i EU:s utsläppshandelssystem kan Åland få 20 miljoner euro årligen i intäkter för klimatfrämjande insatser – men får arbets- och näringsministeriet i riket bestämma blir summan mindre, runt 300 000 euro. Det här är något som närings- och miljöminister Jesper Josefsson ser som problematiskt.  

Tidigare har Åland fått pengar från utsläppshandeln motsvarande det man procentuellt släppt ut i förhållande till Finland – men när sjöfarten inkluderas vill landskapsregeringen att andelen ska höjas för att motsvara det nya nivåerna. Men detta är något som arbets- och näringsministeriet sätter sig emot. 

– I självstyrelselagen står det hur sådana här intäkter från EU ska fördelas mellan Finland och Åland. Om vi nu frångår det tidigare sättet att fördela pengar är det svårt att veta vad som gäller framöver, säger Jesper Josefsson. 

Josefsson menar att det finns en risk att fallet kan bli vägledande för hur medel ska fördelas i framtiden. Utan pengarna från utsläppshandeln finns det även en risk enligt honom att Åland inte kan möta de krav som EU ställer. 

Han säger att arbetet med frågan har hög prioritet för landskapet: 

– Den här frågan är den, eller kanske en av de, viktigaste frågorna som landskapsregeringen jobbar med den här mandatperioden, säger han. 

Både arbets- och näringsministeriet och landskapsregeringen har nu bett Ålandsdelegationen om en rekommendation i fallet. 

– Ålandsdelegationens rekommendationer är inte bindande, men väger tungt, säger Josefsson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »