Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 april, 2024 - 05:54Uppdaterad: tisdag, 16 april, 2024 - 07:46
  • ÅMHM dömer ut vite till ett fastighetsbolag. Arkivfoto.

ÅMHM dömer ut vite till fastighetsbolag – använde tjärasfalt

Ett fastighetsbolag har dömts till 3 000 euro i vite av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM. 

ÅMHM gjorde en inspektion vid en fastighet i Jomala år 2019 där det lagrades högar av uppbruten asfalt och betong. Efter provtagning visade det sig att asfalten klassas som tjärasfalt. År 2020 gjordes en ny inspektion och då var asfalts- och betongshögarna borta och ÅMHM fick vetskap om att asfalten och betongen lagts ner i marken som utfyllnad. ÅMHM beslutade om föreläggande med hot om vite för fastighetsbolaget att vidta åtgärder. 

Fastighetsbolaget lämnade då in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol som sedermera avslogs. 

I mars i år gjorde ÅMHM en ny inspektion i syfte att utreda om avfallet omhändertagits och överlämnats till en godkänd mottagare.  

Fastighetsbolagets vd närvarade under inspektionen och uppgav att massorna är uppgrävda och avlägsnade från området. Enligt ÅMHM var det dock svårt att verifiera på plats. Det saknades även dokumentation över att avfallet omhändertagits på ett lagenligt sätt och ÅMHM dömer därför ut ett vite på 3 000 euro. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »