Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 mars, 2024 - 06:15
  • Forskningsledare Johan Sundström. Foto: Tomas Tornefjell
  • Anders Wiklöf. Foto: Tomas Tornefjell

Anders Wiklöf-institutet ser många fördelar med tvärvetenskaplig forskning

Att jobba tvärvetenskapligt är en viktig del i den forskning som bedrivs av Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning vid Uppsala universitet.  

Det framkom när man under måndagen presenterade sin senaste forskning för studerande vid Ålands lyceum. Målet med forskningen vid Anders Wiklöf-institutet är att bättre kunna förutse och förhindra hjärt-kärlsjukdomar och i det arbetet har bland annat artificiell intelligens (AI) en viktig roll att fylla.  

–  Vi har byggt en AI-modell som kan tolka EKG, alltså läsa av hjärtats elektricitet, och tillsammans med vår postdoktor Nicolas Pielawski bygger vi en AI-modell som kan hjälpa läkare att ställa rätt diagnos när en patient kommer till akuten, utgående från varför patienten kommit dit och hur personens värden ser ut, säger professor Johan Sundström, som är Anders Wiklöf- institutets forskningsledare.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »