Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 september, 2024 - 06:16Uppdaterad: onsdag, 11 september, 2024 - 07:47

Bandgrävmaskin i centrum för förskingringsmål

En man åtalades på tisdagen i Ålands tingsrätt för grov förskingring. Enligt åklagaren hade han olovligen sålt vidare en bandgrävmaskin till en person i Sverige.

Mannens fru åtalades inledningsvis för medhjälp till grov förskingring alternativt grov penningtvätt. Brottsrubriceringen i målet ändrades till penningtvätt efter att inga nämndemän kallats till rättegången, vilket krävs vid grov penningtvätt. De svarande vill att åtalet förkastas. 

Mannen sålde hela sin aktiestock i bolaget till en släkting och han fick agera borgenär för att släktingen skulle kunna ta ett banklån för att köpa bolaget. Mannen behövde infria sitt borgenansvar i september 2015 och tog ett eget banklån för att betala borgen. Bolaget begärdes i konkurs i november, därefter sålde mannen bandgrävmaskinen för cirka 31 000 euro och med de pengarna betalade mannen av lånet. Mannen yrkar på att han alltid ägt maskinen och att den aldrig varit en del av aktiebolaget och menar att han därför haft rätt att sälja den hur han vill. 

Dom faller senare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »