Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 december, 2023 - 14:22Uppdaterad: fredag, 8 december, 2023 - 17:35
  • Beslutet meddelades på en blixtinsatt presskonferens. Foto: Hasse Persson-Bru

Christian Wikström sparkas – Lantrådet: "Jag är djupt besviken på ministern"

På en blixtinkallad presskonferens på fredag eftermiddag meddelade lantrådet Veronica Thörnroos att infrastrukturminister Christian Wikström sparkas från sitt uppdrag.

Anledningen är det beslut Wikström fattade under torsdagen om att inrätta ett stort naturreservat i den yttre skärgården söder om Åland.

– Inte en enda gång under den tid som ärendet har beretts har det varit mig till kännedom. Beslutet hade ingen som helst politisk förankring. Jag är djupt besviken på ministern, säger lantrådet Veronica Thörnroos.

Landskapsregeringen meddelar nu att beslutet kommer att upphävas. Vicelantrådet Harry Jansson konstaterar att området har varit av intresse för vindkraftbyggnation, och att flera bolag satsat pengar på att utreda förutsättningarna.

Överraskad men inte ledsen

Christian Wikström säger att uppsägningen kom som en överraskning.

Att beslutet fattats på enskild föredragning menar han att är helt i linje med hur motsvarande beslut fattats tidigare. 

– Vi har följt alla lagliga procedurer som ska följas. Jag menar att jag har rätt. Det går att överklaga ett beslut om att upphäva det här beslutet, så det blir intressant att följa med vad som händer nu, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »