Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 juni, 2024 - 05:53Uppdaterad: måndag, 3 juni, 2024 - 10:47

Finansministeriet till Ålandsdelegationen: Åland ska inte få extramiljonerna

Finansministeriet vill inte att Åland får 47 miljoner euro extra i avräkning. Det skriver ministeriet i ett brev till Ålandsdelegationen som ska avgöra frågan.  

Vanligtvis är fastställandet av Ålands avräkning okontroversiellt då det rätt och slätt bygger på statsbokslutet för föregående år. I år är så inte fallet eftersom staten bokfört en inkomst på 10 miljarder euro som tidigare reserverats för ett stöd för elmarknaden. Stödet kom aldrig att användas och nu återtas pengarna och i brevet skriver Finansministeriet att det inte är “någon egentlig” inkomst. 

Finansministeriet påpekar att anslaget var exceptionellt och gjordes “för att säkerställa elbolagens funktionsförmåga samt trygga elmarknaden” varför posten inte ska räknas med i avräkningsbeloppet. 

Landskapsregeringens åsikt är den motsatta och finansminister Mats Perämaa (Lib) har i en tidigare intervju med Ålands Radio framfört att självstyrelselagen är tydlig kring hur avräkningen ska beräknas.  

Det är Ålandsdelegationen som fastställer avräkningsbeloppet, i regel i slutet av året. 

 

Läs mer:  

https://alandsradio.ax/nyheter/mycket-osannolikt-aland-far-47-miljoner-extra-uppger-finansministeriet 

https://alandsradio.ax/nyheter/peramaa-om-extramiljonerna-alandsdelegationen-bestammer-inte-finansministeriet 

https://alandsradio.ax/nyheter/peramaa-om-chansen-47-miljoner-vi-bor-spara-pengarna-daliga-tider 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »