Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 april, 2024 - 07:22Uppdaterad: tisdag, 30 april, 2024 - 08:01
  • Sara Kemetter, ordförande för ÅHS styrelse. Arkivfoto.

Flera oenigheter om vem som ska betala för rättspsykiatrisk vård

Landskapsregeringen anser att det är riket som ska stå för kostnader för rättspsykiatrisk vård men räkningarna fortsätter att komma till Ålands hälso- och sjukvård. 

Landskapsregeringen har uppmanat ÅHS att inte betala fakturorna och därmed är en rättsprocess att vänta. Frågan som ännu inte har besvarats är vem som ska stå för juristkostnaderna. ÅHS styrelseordförande Sara Kemetter betonar att alla får den vård som de behöver och beskriver det hela som en självstyrelsepolitisk fråga. Styrelsen anser att en kommande rättsprocess inte bör belasta sjukvårdens budget. 

 – Vi menar att då vi har fått order om att inte betala fakturorna så måste landskapsregeringen rimligtvis ta tvisten med fastlandet då det handlar om självstyrelsepolitik. Men landskapsregeringen tycker att vi ska stå för juristkostnaderna, säger Sara Kemetter och fortsätter:  

– Det är en konflikt som pågår som vi måste reda upp – och jag är säker på att vi kommer göra det. 

Att det är riket som enligt landskapsregeringen ska stå för kostnader kopplade till rättspsykiatrisk vård beror på att frågan i sin helhet är riksbehörighet.  

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »