Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 september, 2022 - 22:00Uppdaterad: måndag, 26 september, 2022 - 22:00
  • Under måndagens presskonferens informerade infrastrukturminister Christian Wikström och trafikingenjör Elin Roselius om det nya förslaget till vägtrafiklag.
  • Överkommissarie Benjamin Fellman och lagberedare Patrik Lönngren var även med på presskonferensen.
  • Foto: Emma Engqvist.

Förslag till ny vägtrafiklag positiv för självstyrelsen

Ordningsböterna i trafiken försvinner och ersätts av administrativa avgifter och det absoluta kravet på vinterdäck tas bort. Bland annat det kan man läsa i förslaget till en ny vägtrafiklag som är ute på remiss.

- Det är inte bra om vägtrafiklagen skiljer sig mycket i närregionerna. Då blir människor förvirrade när de ska röra sig mellan regionerna. På grund av det är det inte jättemycket förändringar i den nya lagen, säger infrastrukturminister Christian Wikström.

Han påpekar att den största förändringen blir att ordningsböterna i trafiken ersätts med administrativa avgifter, något som är positivt för självstyrelsen, då avgifterna inte går till riket utan direkt till Åland.

- För polisen kommer det innebära ett omfattande arbete, säger överkommissarie Benjamin Fellman. Han förklarar att inom IT-systemen kommer en stor förändring behövas, till följd av de administrativa avgifterna som ska uppbäras i stället för ordningsböter. Förutom den tekniska delen kommer det innebära en utbildning av den befintliga personalstyrkan.

Lagen uppskattas kunna träda i kraft tidigast år 2024.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »