Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 12 december, 2023 - 14:50Uppdaterad: onsdag, 13 december, 2023 - 07:13

Grundlagsutskottet: Åland för litet för EU-plats

Grundlagsutskottet förkastar initiativet om åländsk EU-plats. Det står klart efter att utskottet i dag klubbat sitt betänkande i frågan.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att utskottet problematiserar Ålands befolknings storlek och menar att det rimmar illa med proportionaliteten. Det är samtidigt inte ett oöverstigligt juridiskt hinder, menar Mats Löfström.  
– Det som det sist och slutligen handlar om är att det saknas politisk vilja från de politiska partierna. Viljan är helt enkelt inte tillräcklig, säger han.  
Löfström lämnade ett motförslag på mötet om att godkänna initiativet men fick inte understöd av någon annan ledamot.  

– Jag har själv fört samtal de senaste veckorna med en stor del av riksdagspartierna och riksdagsgrupperna, beskedet från de stora grupperna, både i regering och opposition, har varit att EU-platserna är för viktiga och att man inte är villig att ge ifrån sig någon plats till Åland. Jag är mycket besviken men inte speciellt överraskad över resultatet. För egen del har jag varit noga med att vända på precis varenda sten man kan vända på i den här processen. Jag har velat göra det yttersta för frågan även om jag visste att chanserna var nästan obefintliga, säger Löfström.  
Frågan går nu vidare till plenum för behandling. I teorin finns möjligheten att man skulle ändra på grundlagsutskottets betänkande i plenum, men i praktiken är chanserna väldigt små, säger Mats Löfström.  
 
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »