För de som arbetar med spädbarn krävs även vaccin mot kikhosta. Den nya förordningen är en del av den nya lagen om smittsamma sjukdomar. Men eftersom vaccinationen fortsättningsvis är frivillig så kan det uppstå problem. Vad händer om någon ur personalen inte vill eller på grund av överkänslighet kan vaccinera sig? Den frågan behöver man inom kort ta ställning till inom ÅHS.
- Inte kan man tvångsvaccinera någon. Nu väntar vi på lite information från högre ort i Finland kring det här, säger t.f. chefläkare Björn Ehrnström vid ÅHS som under dagen haft kontakt med Vasa centralsjukhus där man upplever samma dilemma.
En tänkbar lösning är omplaceringar av personal, i den mån det är möjligt.
- Jag tror inte vi ska diskutera uppsägningar i det här skedet, det är ju en åtgärd som ingen vill sträva till, säger Ehrnström, som hoppas att alla ska ha förståelse för att det inte bara handlar om att skydda sig själv utan att även skydda alla andra i samhället.
Publicerad: fredag, 5 januari, 2018 - 14:45Uppdaterad: fredag, 5 januari, 2018 - 17:10
Hårdare vaccinkrav inom vården
Från och med mars ställs det krav på att personal inom hälso-, sjuk- och socialvården som arbetar med personer i högriskgrupper har skydd mot vattkoppor, mässling och säsongsinfluensa.