Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 oktober, 2016 - 14:46

Inte så generöst mot åländska kommuner

De åländska kommunerna får bekosta utökade avdrag i beskattningen som finska staten beslutat om.

Det påpekar kommunförbundets direktör Magnus Sandberg efter att landskapsregeringen nu meddelat att man tar tillbaka sänkningen av landskapsandelarna till kommunerna på 1,5 miljoner euro. Tanken är att den kvittas det mot de 1,3 miljoner som kommunerna förlorar i och med det så kallade konkurrenskraftspaketet, som staten och arbetsmarknadens parter kommit överens om. En kommun i riket får mellanskillnaden mellan intäktsminskningen i form av utökade avdrag och kostnadsbesparingen i form av minskade personalkostnader eftersom det enligt uppgörelsen skall vara kostnadsneutralt för kommunerna. Kommunerna har dessutom fått färre lagstadgade uppgifter, en sak som lovats också här men inte förverkligats.

- Med andra ord finns inte den generositet som landskapsregeringen mellan raderna ger sken av, säger Magnus Sandberg i en kommentar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »