Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 april, 2024 - 16:04Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2024 - 16:07
  • Mariehamns stadsdirektör Arne Selander. Foto: Owe Sjöblom.

Kommunernas kostnad för VIS-systemet klarnar om en månad

Den 8 maj tar Ådas styrelse beslut om upphandlingen av vårdinformationssystemet för kommunernas del och efter det klarnar det hur stora kostnaderna blir för just kommunerna. 

– När upphandlingen är klar och uppgifter offentliga blir det lättare att beräkna kostnaderna för kommunernas del, säger Mariehamns stadsdirektör Arne Selander

Men samtidigt är uträkningen för varje enskild kommun beroende av hur relationen till ÅHS ser ut och det kan skilja ganska mycket. 

– Det har pratats om att kommunernas andel av hela kostnaden är mellan fem och tio procent, men det är inte fixerat, säger Arne Selander. 

Vad som händer om Ådas styrelse tackar nej till budet från Cambio kan inte Selander spekulera i. Från Mariehamns sida är inställningen att gå med i VIS-systemet som ÅHS köper. 

Det finns en styrgrupp, där Arne Selander är ordförande, med representanter från olika kommuner, Åda, KST, Oasen och ÅHS som jobbar med frågan om VIS-systemet för kommunerna och kommunförbund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »