Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 17:30
  • Stellan Egeland, Anders Holmberg, Nina Fellman och Roger Höglund. Foto: Fredrik Sonck

Lagtingsledamöter: Beslut om hur 47 miljoner ska användas bör tas försiktigt

Enighet måste råda och besluten gällande pengarna måste tas försiktigt. Det var deltagarna eniga om i Ålands Radios diskussion om vad Åland ska göra med de 47 miljoner euro som fås extra i avräkningen.

Stellan Egeland (Ob) och Anders Holmberg (MSÅ) önskar att besluten kring hur pengarna ska användas förankras ordentligt i lagtinget.  

– Det är faktiskt ålänningarnas pengar, säger Holmberg.  

De två samt Nina Fellman (S) och Roger Höglund (C) är eniga om att pengarna inte ska användas till driftskostnader, utan de ser hellre någon typ av placering av pengarna.  

På frågan om vad pengarna sedan ska användas till är finansiering av sjukhuset ett alternativ som nämns bland flera av deltagarna. Nina Fellman nämner också skärgårdstrafik som ett område, men Stellan Egeland och Anders Holmberg ställer sig mer skeptiska till just den tanken.  

– Inte vill vi ha mera batteribåtar för de här pengarna, när vi vet att vi kommer behöva investera i ett sjukhus, säger Egeland.  

Roger Höglund påpekar att man behöver fundera på hur man går till väga om landskapets kassa hamnar på minus, samtidigt som man kanske har dessa miljoner placerade.  

– Det är kanske direkt dumt att låna pengar, samtidigt som man har pengar på ett annat konto. Det är sådant som behöver diskuteras noggrant, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »