Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 januari, 2019 - 16:03Uppdaterad: måndag, 21 januari, 2019 - 17:09
  • Den svenska lärarutbildningen ger inte tillräcklig behörighet längre. Arkivfoto: Ida Jansson.

Lärare utbildade i Sverige behöver kompletterande studier

Den som nu studerar till grundskolelärare i Sverige kommer att behöva komplettera sin utbildning för att bli behörig att undervisa på Åland.

Rainer Juslin, avdelningschef på utbildnings- och kulturbyrån, säger att orsaken är att man i Sverige får behörighet antingen för att undervisa i årskurs F-3 eller 4-6, medan lärare på Åland undervisar för hela låg- och mellanstadiet, alltså årskurs 1-6.
- För att få behörigheten kan man antingen göra ett så kallat lämplighetsprov eller undervisa under handledning, säger Rainer Juslin.

Landskapsregeringen försökte få till ett samarbete med Åbo Akademi gällande det teoretiska lämplighetsprovet, men de diskussionerna strandade i november.
- Nu har vi tagit upp diskussionen med ett annat universitet i Finland och vi hoppas kunna realisera det genom Öppna högskolan inom kort, säger Rainer Juslin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »