Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 oktober, 2022 - 05:42Uppdaterad: onsdag, 19 oktober, 2022 - 09:09
  • Lantrådet Veronica Thörnroos. Arkivfoto.

”Lilla proppen” diskuterades, LR vänder sig till JK

Under tisdag eftermiddag diskuterade självstyrelsepolitiska nämnden Justitieministeriets proposition med förslag till ändringar i självstyrelselagen, den så kallade Lilla proppen.

- Vi pratade bland annat om förslaget om smittskydd och där är det så att om läget förblir oförändrat så kommer smittskyddet efter årsskiftet att sakna lagstöd på Åland, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Thörnroos säger att landskapsregeringen tidigare har uttryckt sitt missnöje med propositionen och att tisdagens möte visade det finns en samsyn i frågan mellan självstyrelsepolitiska nämnden och landskapsregeringen.

- Vi ser så pass allvarligt på situationen att vi kommer att föra frågan till justitiekanslern som ett informationsärende. Vi anser att även ålänningarnas rättigheter och skyldigheter ska vila på laglig grund, och det kommer de inte att göra från och med den 1 januari då smittskyddet ska hanteras från Helsingfors, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »