Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 september, 2024 - 10:47Uppdaterad: onsdag, 11 september, 2024 - 12:43
  • Lömska problem i havet ska identifieras. Arkivbild.

Lömska problem ska undersökas i Ålands havsområden

Åbo akademi har inrättat en ny spetsforskningsenhet för hållbar havsforskning, SOS, som ska göra sin första undersökning i Skärgårdshavet och Ålands havsområden. 

Åbo akademi skriver i ett pressmeddelande att vi befinner oss i en trefaldig planetär kris: förlust av biologisk mångfald, klimatförändringar och föroreningar. Havsforskning är avgörande för att förstå påfrestningarna och förändringarna i den marina biologiska biodiversiteten, som är central för samhällets väg mot en mer hållbar framtid. 

SOS erbjuder tvärvetenskaplig kunskap om så kallade lömska problem kopplade till marinbiologisk mångfald och dess roll i samhällets hållbarhetsomställning. De här frågorna undersöks i Skärgårdshavet och i Ålands havsområde. Det SOS får fram genom undersökningar kan stödja politiska beslut, identifiera lösningar och ge förslag på åtgärder för en hållbar miljö och därigenom erbjuda verktyg för att möta den globala biodiversitetskrisen. 

Undersökningen har kick-off i Åbo den 10-11 september med föreläsningar och workshops. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »