Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 november, 2022 - 06:28Uppdaterad: fredag, 18 november, 2022 - 09:48
  • Vicelantrådet Harry Jansson. Arkivbild.

LR oenig om kriskommunlag

Kriskommunlagen kan göra upphov till ytterligare ett skarpt läge inom landskapsregeringen, det tror vicelantrådet Harry Jansson (C).

Hans ambition är att presentera ett slutligt lagförslag i början av nästa år, men det är högst oklart om landskapsregeringen kommer kunna enas om förslaget.

-Vi har en situation där de obundna tydligen tänker gå emot även i den här frågan, säger han.

Harry Jansson säger att han antagligen kommer vilja att döpa förslaget till ”lagen om tryggande av kommunal basservice” eftersom det är det han menar att det handlar om.

-Jag tänker inte medverka till en situation där vi står med en kommun som inte klarar sig – antingen på grund av brist på pengar eller förtroendevalda – och där det offentliga Åland inte får göra någonting för att rädda situationen, säger han.

Nästa höst är det kommunalval och Harry Jansson befarar att det då kommer att finnas kommuner där inte tillräckligt många invånare vill ställa upp som förtroendevalda.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »