Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 augusti, 2024 - 06:35Uppdaterad: fredag, 2 augusti, 2024 - 13:21

LR vill höja avbytarstödets belopp – Positivt, men avbytarlagen "ändå skit", anser mjölkbonde

Det är positivt att landskapsregeringen vill höja avbytarstödets belopp. Det anser mjölkbönder som Ålands Radio talat med, men avbytarlagen i stort är inte alla nöjda med. 
 

– Den är skit, den är inte bra och den borde aldrig ha gått igenom. Nu tror jag det är orimligt att ändra den, det som gjordes 2015 får vi leva med, säger Yvonne Mattsson som driver en mjölkgård i Sund.  
Aktuellt just nu är ett lagförslag om att höja avbytarstödets belopp från 35 till 40 euro i timmen för avbytarföretag och från 18 till 20 euro i timmen för privat anställda. Därtill föreslås att avbytarstödens belopp från och med 2028 knyts till konsumentprisindex, så att beloppen kan ändras årligen utgående från kostnadsutveckling och inflation.  
– Det är väl bra, framförallt gynnar det väl de som sysslar med avbytarverksamheten, säger Christian Påvals som har en mjölkgård på Vårdö.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »