Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 december, 2022 - 06:01Uppdaterad: fredag, 23 december, 2022 - 07:55
  • Roger Höglund och Veronica Thörnroos under ett lagtingsplenum. Foto: Rasmus Olin

”Målsättning att säkra el till rimligt pris”

Åländska hushåll bör kompenseras för höga elräkningar på liknande sätt som i riket efter årsskiftet, menar finansminister Roger Höglund.

Detta skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande efter en överläggning med flera tjänstemän och sakkunniga som kunnat konstatera att det mesta är oklart när det gäller hur det offentliga ska tillgodose att de elkostnader som drabbar hushållen hålls på en rimlig nivå.

–Målet för LR oavsett är att vi även på Åland ska säkra el till de åländska konsumenterna till ett rimligt pris under vintermånaderna, skriver lantrådet Veronica Thörnroos i pressmeddelandet.

Överläggningarna hölls med anledning av det lagförslag om tillfällig vinstskatt inom el- och fossilbränslebranschen som riksregeringen avser lämna till riksdagen. Tanken med den nya skatten är att intäkterna ska täcka en del av stödåtgärderna riktade till hushållen. LR menar dock att skatten är att betrakta som en näringsskatt och därmed åländsk behörighet medan finansministeriet har utgått från att skatten hör till riksdagens behörighet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »