Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 oktober, 2024 - 05:55Uppdaterad: fredag, 4 oktober, 2024 - 05:56

Miljökrav höjer passagerarpriserna – rederierna väljer olika sätt att presentera prisförändringar

Tallink Silja och Viking Line väljer att skilt presentera den prishöjning som uppkommer som en följd av EU:s bestämmelser kring utsläppsrättshandeln. Eckerölinjen har valt att inte göra det.

Enligt bestämmelserna måste rederierna från och med i år årligen köpa och överlämna utsläppsrätter motsvarande den mängd koldioxid som dess fartyg släpper ut. Från 2025 ska rederierna betala för 40% av utsläppen som gjordes 2024 och från och med 2026 ska man betala 70% av de utsläpp som gjordes 2025. Trafiken mellan Åland och Finland är undantagen detta medan trafiken mellan Åland och Sverige inte är det.

Tallink Silja och Viking Line presenterar den prishöjning som uppkommer på grund av utsläppsrätterna i tabeller på sin hemsida. I år har en resa med Tallink Silja mellan Helsingfors och Stockholm blivit 1 euro och 40 cent dyrare per passagerare. Från och med nästa år är motsvarande siffra 2 euro.  

Henrik Johansson, vice vd på svenska Tallink Silja säger att man jobbar med att energieffektivisera fartygen för att minska utsläppen men att det ändå blir en utgift man tvingas ta ut på kunderna.

Eckerölinjen ser just nu över sina priser inför nästa år. Till skillnad från Tallink Silja och Viking Line väljer rederiet att inte enskilt presentera prishöjningen som uppkommer på grund av utsläppsrätterna. 
– För en enkelhet mot våra kunder har vi valt att det pris vi sätter inkluderar samtliga tillägg. Jag tycker att en prissättning bör innehålla alla bitar, säger Tomas Karlsson, vd på Eckerölinjen.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »