Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 oktober, 2017 - 11:40Uppdaterad: måndag, 16 oktober, 2017 - 12:51
  • Den åländska löken, både den gula och den röda, har drabbats av mögelproblem i år. Arkivfoto: Nina Smeds.
  • Tord Sarling, vd på Ålands trädgårdshall. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Mögelproblem drabbar löken

Lökodlingarna på Åland har drabbats av ovanligt stora mögelproblem i år. Tord Sarling, vd på Ålands trädgårdshall, säger till Ålands radio att det funnits mer gråmögel än vanligt i luften i år och det har tagit sig in i lökens pipor.

- Konsulenterna och odlingsrådgivarna jobbar hårt för att analysera exakt vad det är och ifall man hade kunnat göra något annorlunda i odlingen, säger han.

Det kan vara svårt att se om en lök är angripen. Utsidan kan se fin ut, men när man skär upp löken kan den vara rötdrabbad inuti. Mest drabbad är kanske den känsligare rödlöken, men även den gula löken har angripits.

- Vi undersöker löken med en optisk sorteringsmaskin och vi har personal som kontrollerar löken. Om vi bedömer att risken är hög för att ett parti är drabbat sätts den löken i karantän, säger Sarling.

Svårt att se

Om en angripen lök ändå tar sig ut i butiken uppmanar Sarling drabbade kunder att ta kontakt, till exempel via e-post. På lökpåsens etikett finns ett nummer och det får man gärna uppge så att trädgårdshallen kan spåra lökens ursprung.

Inkomstbortfall

Mögelproblemen kommer att orsaka inkomstbortfall för odlarna.

- De odlare som drabbas får ett relativt stort avbräck från sin skörd. Svinnet blir större och dessutom blir kostnaderna för packning och kontroller högre, så visst påverkar det ekonomiskt, säger Tord Sarling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »