Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 augusti, 2024 - 15:08Uppdaterad: fredag, 23 augusti, 2024 - 15:38

Nordberg vill se kort upphandlingsperiod – Thörnroos och Röblom positiva till Axferries trots frågor

Upphandla skärgårdstrafiken för en väldigt kort period när avtalen löper ut vid årsskiftet och nya ska skrivas. Det föreslår moderaternas Mika Nordberg, infrastrukturminister mellan 2015 och 2019 apropå avsiktsförklaringe att bilda Axferries.

Om man upphandlar trafiken endast för 2025 kunde man enligt Nordberg ägna det året åt att diskutera över partigränserna och ta fram ett förslag till hur man ska lägga upp den framtida skärgårdstrafiken.  

Veronica Thörnroos (PÅ) ställer sig positiv till idén om ett gemensamt rederi med Finferries, men att det återstår många frågor ännu. Hon undrar varför man vill göra det ekonomiskt, men den stora frågan för Thörnroos är varför Finferries och i förlängningen staten vill gå in för det hela, där hon spekulerar i om det kan finnas säkerhetspolitiska skäl.  

Alfons Röblom (HI) säger att avsiktsförklaringen är intressant och han ser fördelar, men han upplever också att det är många frågor och detaljer som kvarstår.  
Obunden samlings Christian Wikström uttryckte tidigare idag bland annat  att det behövs andra åtgärder än ett nytt skärgårdsrederi för att få ner kostnaderna i skärgårdstrafiken. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »