Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 oktober, 2024 - 14:08

Nu tar kommunerna ställning till omdiskuterat vårdinformationssystem

Nu har de åländska kommunerna börjat ta ställning till om de vill ha åtkomst till delar av det omdiskuterade vårdinformationssystemet Cambio Cosmic som Ålands hälso- och sjukvård gått in för.

Senast den sista oktober ska kommunerna ha bestämt om de vill nyttja möjligheten, och det krävs att 80 procent av kommunerna, kommunalförbunden och privata aktörer avropar Cosmic för att Åland ska få tillgång till resiliensmedel som beviljats av EU.   

Kumlinges, Lemlands och Kökars kommunstyrelser hade frågan på sina bord den här veckan. Alla gick in för att avropa vårdinformationssystemet och delta i en förstudie av socialvårdssystemet VIVA som Cambio också tillhandahåller, men de säger att det inte är en lätt fråga att fatta beslut i.

Kumlinges styrelseordförande Gun-Mari Lindholm efterlyser till exempel mer information om vad totalkostnaden för vårdinformationssystemet blir för kommunen, och Kökars styrelseordförande Lotta Eriksson säger att det är en svår fråga men att det inte finns något egentligt annat alternativ än Cambios system. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »