Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 februari, 2017 - 15:14Uppdaterad: torsdag, 16 februari, 2017 - 15:16
  • Landskapsläkare Olli-Pekka Lehtonen anser att det nya kravet på vaccinering är bra för patienter och personal. Foto: Totte Vesterlund.

Nya krav på vaccinering av vårdpersonal

-Se det som skyddsutrustning för både personal och patienter! Det säger landskapsläkare Olli-Pekka Lehtonen om ett nytt krav på obligatorisk vaccinering för vårdpersonal som jobbar med högriskgrupper.

I mars träder en ny smittskyddslag i kraft enligt vilken arbetsgivarna ska se till att de som jobbar med människor i en högriskgrupp inom social- och sjukvården vaccinerar sig mot bland annat mässling, kikhosta, vattkoppor och säsongsinfluensa. Kravet på vaccinering börjar ändå gälla först om ett år.

-Det finns bevis för att dödligheten på sjukhus ökar om personalen kan smitta och att smittan minskar om personalen är vaccinerad, säger Olli-Pekka Lehtonen.

Till högriskgrupper räknas enligt lagen barn under ett år, personer över 65 år och personer som hör till en högriskgrupp på grund av sjukdom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »