Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 juni, 2017 - 12:23
  • I det här huset hade TDH Trading en av sina två thairestauranger. Foto: Owe Sjöblom.

Olika bilder gavs om Wirrans

Det var helt olika bilder som målades upp om restaurang Wirrans arbetstagares situation när rättegången mot krögarparet och juristen Marcus Måtar fortsatte i Ålands tingsrätt i dag.

Under förmiddagen hördes arbetarskyddsinspektör Henning Karlsson och han sade bland annat att det meddelades att den som jobbade åt krögarparet ”inte var en fri människa”.
- När de anställda anlände till Arlanda från Thailand så hämtades de direkt, de hade ingen chans att avvika. Sedan låstes deras pass in i ett kassaskåp som de inte hade tillgång till, berättade Karlsson.
Han sade också att de anställdas löner var otrovärdigt låga och att ålänningar som jobbat i restaurangen fått bättre betalt.

En åländska som sommarjobbat på restaurangen var också kallad som vittne. Hon sa att stämningen bland de anställda var bra och att man umgicks på restaurangen även efter arbetstid.
- Vi hade roligt och det var mycket bus och skratt. Det var det bästa jobb jag haft, sade hon.

Krögarparet är åtalade för ockerliknande diskriminering i arbetslivet och en av krögarna tillsammans med juristen Marcus Måtar är åtalad för grovt ocker och övergrepp i rättssak.

Rättegången fortsätter i eftermiddag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »