Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 april, 2024 - 09:04Uppdaterad: torsdag, 18 april, 2024 - 17:01
  • Elda, men med sunt förnuft, säger landskapsregeringen. Genrebild.

På Åland får man elda trädgårdsavfall – Sverige hårdtolkar EU-direktiv

Man får elda ris och löv på Åland men använd sunt förnuft, skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Landskapet går ut med information i frågan efter flera svenska nyheter om att det inte längre är lagligt att elda trädgårdsavfall. Men Sverige har gjort en sträng tolkning av EU-direktivet som gett upphov till de nationella lagarna, menar Gunnar Westling, miljöingenjör på landskapsregeringen.

“Enligt avfallslagstiftningen på Åland ska avfall så långt som möjligt materialåtervinnas när det leder till bästa helhetsresultat för miljön, om det är tekniskt genomförbart och ekonomiskt skäligt", skriver Gunnar Westling.  

Kommunerna ska tillhandahålla insamlingsplatser för trädgårdsavfall men den åländska lagen tvingar inte till kompostering på tomten eller insamling. Frågor om hur trädgårdsavfall ska hanteras riktas i första hand till kommunen man bor i. Vid eldning är det viktigt att ha koll på väderförhållanden, eventuella eldningsförbud och spridningsrisk. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »