Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 november, 2023 - 10:22Uppdaterad: onsdag, 29 november, 2023 - 11:08
  • Ett äldrecenter i anknytning till Trobergshemmet verkra inte bli av. Arkivbild.

Roger Nordlund om demensfrågan i Mariehamn: “Det kokar i fullmäktige”

Ett stort misslyckande. Så beskrevs stadens hantering av demensvården när fullmäktige sammanträdde på tisdagskvällen. Nu ska ytterligare en utredning genomföras. 

Många års arbete, två kommittéer med varsin slutrapport och en dyr förstudie – men inte ett spadtag i förverkligandet av ett efterlängtat demenscenter. Det här samtidigt som antalet personer med en demensdiagnos hela tiden ökat. Roger Nordlund (C), vice ordförande i Mariehamns stadsfullmäktige, säger att diskussionen i går präglades av en stor besvikelse och frustration.  

Stadsstyrelsen förslag om att en ny utredning ska göras med syftet att bygga ett separat äldrecenter, det vill säga inte i anslutning till Trobergshemmet, klubbades igenom. Efter ett förslag av Barbro Sundback (S) kom ett tillägg om att staden ska bereda ett byggande i egen regi.  

– Det blir en väldigt stor fråga för nya fullmäktige, stadsstyrelsen och framför allt nya äldrenämnden. Att faktiskt göra något konkret här, för det kokar lite i fullmäktige i den här frågan, säger Roger Nordlund.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »