Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 maj, 2024 - 19:02Uppdaterad: torsdag, 23 maj, 2024 - 20:13
  • Sigrid Salminen och Simon Eriksson. Foto: Axel Eriksson

Så sparar åländska kvinnor och män

Åländska kvinnor är mindre riskbenägna och sparar i lägre grad pengar i aktier än åländska män. Det visar en undersökning som gjorts av Simon Eriksson och Sigrid Salminen som examensarbete vid Högskolan på Åland.  

– Det här riskerar att leda till en sämre ekonomisk situation för kvinnor, eftersom det finns en positiv korrelation mellan risk och avkastning. Men när kvinnor väl investerar så presterar de lika bra eller till och med bättre än män, säger Sigrid Salminen. 

Studien genomfördes i form av en enkätundersökning, och visar att båda könen sparar i någon mån. Över 70 procent lägger undan minst sex procent av sina inkomster.  

Män är mer benägna att spara i aktier, medan kvinnor i högre grad sparar på bankkonto eller genom att amortera på lån. Fler kvinnor sparar i första hand för att ha en buffert, medan fler män är intresserade av att bygga ett kapital som ger dem en passiv inkomst. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »