Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 mars, 2023 - 16:18
  • Delar av de beslag som tullen har gjort. Foto: Tullen

Sista rättegångsdagen i narkotikahärvan - hämtade narkotika från adress i Sverige

I Ålands tingsrätt i dag hölls den sista rättegångsdagen i ärendet som beskrivs som ett av de största narkotikamålen i Ålands historia. Rättegången kretsade i dag kring två åtalspunkter för grovt narkotikabrott och en åtalspunkt för övergrepp i rättssak.

En av åtalspunkterna för grovt narkotikabrott handlade om den sista införseln narkotika till Åland, som den påstådda organisationen enligt åklagaren gjorde i december 2022. Efter detta beslag som skedde i Långnäs hamn greps två av de nio åtalade personerna i den påstådda organisationen. 
Som Ålands Radio rapporterat tidigare har en av de åtalade efter beslaget i december valt att samarbeta med polisen och ge omfattande information i målet. Den personen har enligt åklagaren fungerat som en av organisationens transportörer av narkotika från Sverige till Åland.  

”Han var ivrig och villig att åka”
 
Transportören har sagt att han känt sig hotad och tvingad att genomföra transporterna. Något som försvaret till en av de andra åtalade männen hävdar att inte stämmer och visar på ljudinspelningar där det framkommer att transportören fått betalt för sina transporter och, som försvararen uttrycker det, även själv varit ivrig och villig att åka. 
Transportören är även målsägande i en åtalspunkt i målet då han enligt stämningsansökan blivit hotad av en av de andra åtalade för att han samarbetat med polisen. 

Hämtade narkotika i Stockholmsområdet
 
Transportören har beskrivit det som åklagaren kallar för den sista införseln. Han blir en morgon i december skjutsad av personen som påstås vara organisationens huvudman till ett företag i Mariehamn där han hyr en bil. Även huvudmannen har någon dag tidigare hyrt en bil från samma ställe.  Transportören, huvudmannen och en till åtalad person beger sig sedan på olika färjturer till Sverige.  
Här har transportören pekat ut en adress i Stockholmsområdet där de tre träffats och var de enligt transportören fått narkotikan som skulle föras in till Åland.  
Den påstådda huvudmannen och den andra åtalade mannen bestrider detta.  

Den påstådda huvudmannens försvarare säger att de två varit på en resa till Sverige som endast var en nöjesresa. Det har inte varit fråga om någon narkotikahandel.  
Dessutom, menar försvaret, är adressen för den påstådda överlämningen av narkotikan ett område där det rör sig mycket folk och var det finns en polisstation. Så att någon slags narkotikahandel skulle ske där är ologiskt. 
I den tekniska bevisningen visar åklagaren på att både transportören och huvudmannen i sina telefoner, samma tid, sökt efter adressen som transportören uppgett som plats för narkotikaöverlämningen.  
Huvudmannens försvarare menar att huvudmannen tidigare under dagen sökt efter platsen i sin telefon eftersom han letat efter en bensinstation. Då huvudmannen senare på kvällen öppnat telefonen igen har det registrerats som en ny sökning efter platsen. 

Grips i Långnäs
 
Åklagaren menar sedan att de tre personerna åker hem till Åland i olika omgångar.  
Transportören åker med en färja till Långnäs där han sedan på natten stoppas av tullen. Efter detta börjar alltså transportörens samarbete med tullen och polisen. 

Dom i målet kommer den 6 april.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »