Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 april, 2019 - 10:02Uppdaterad: torsdag, 4 april, 2019 - 10:34
  • Jonas Eriksson är historia- och samhällsvetenskapslärare i GHS och han menar att det inte finns så mycket tid för att undervisa eleverna i privatekonomi. Foto Martina Fasen

Skralt med ungas kunskaper i privatekonomi

Privatekonomi ingår i läroplanen och hittas under samhällsvetenskap. Ändå säger flera elever att de inte haft privatekonomi under skolgången.

Jonas Eriksson är historia- och samhällsvetenskapslärare på Godby högstadieskola och berättar att han undervisar årskurs nio i privatekonomi under loppet av tre veckor. Där reder de bland annat ut ekonomiska begrepp, pratar om lån och eleverna får föra sin egen budget.
Men tre veckor är inte särskilt lång tid för en femtonåring att lära sig om ekonomi. Jonas Eriksson menar att det behövs initiativ hemifrån. Framförallt då det blir allt dyrare att leva och tekniken utvecklas snabbare vilket ställer högre krav på dagens ungdomar.

- Jag tycker att det är rätt tråkigt att jag inte har fått lära mig om privatekonomi i skolan. Jag skulle vilja lära mig mer om ekonomi och vilka konsekvenser det kan få om man slarvar, säger Tilda Engström, 17 år.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »