Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 05:50Uppdaterad: tisdag, 10 september, 2024 - 05:50
  • Lagtinget debatterade sjukkostnadsavdraget i över fyra timmar i går och debatten fortsätter på onsdag. Arkivfoto.
  • Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj. Arkivfoto.

Slopandet av sjukkostnadsavdraget debatterades – oppositionen kräver färdiga lösningar 

Avsaknaden av konkreta kompenserande åtgärdsplaner, brist på färdiga konsekvensanalyser och att det i grund och botten rör sig om en skattehöjning för människor med vårdbehov. Det var kritiken som lyftes från oppositionen då lagtinget i går, måndag, debatterade avskaffandet av sjukkostnadsavdraget.

Christian Wikström (Ob) framförde ett par gånger under debatten att han tror att anledningen till att man från landskapsregeringens sida lyfter detta nu, är att man vill göra det så långt bort från valet som möjligt när ändringarna väl träder i kraft. Wille Valve (MSÅ) sa bland annat att remissvaren man fått in inte var någon munter läsning, såvida man inte har ovanligt mörk humor. 

Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S) svarade på kritiken med att säga att ett åtgärdspaket ska presenteras. 

– Var inte oroliga, uppmanade minister Zekaj under plenumet. Vi har kompetenta människor som kommer arbeta fram åtgärder. Jag är helt säker på att både individer och grupper kommer vara mer nöjda av de åtgärderna än det grovkalibriga som finns genom sjukkostnadsavdraget. 

Debatten om sjukkostnadsavdraget som under måndagen pågick över fyra timmar fortsätter på onsdag. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »