Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 september, 2024 - 15:32Uppdaterad: måndag, 16 september, 2024 - 15:33
  • Jun Nagamori. Foto: Nelly Björkqvist.

Strålbehandling på Åland blir allt mindre sannolikt

Ålands hälso- och sjukvård, Åhs, saknar idag både kompetens och teknisk utrustning för att kunna erbjuda cancerpatienter strålbehandling på Åland.

Samtidigt gör forskningen och utvecklingen kring strålbehandling det ännu mindre sannolikt att Åland i framtiden skulle kunna erbjuda den här typen av behandling, även om den åländska befolkningen skulle öka kraftigt och därmed också antalet cancerpatienter.  
– Även om vi skulle vara tre till fyra gånger större skulle vi ha svårt att hänga med rent kunskapsmässigt, säger chefsöverläkare Jun Nagamori vid Åhs, och beskriver en utveckling av en allt mer centraliserad och specialiserad strålbehandling i landet.  Att remittera de åländska patienterna till Åbo, även om flygtrafiken är hotad, kvarstår som det bästa alternativet enligt honom. Alla cancerpatienter har en vårdkontakt på Åland, varav ungefär hälften skickas vidare för strålbehandling till Åbo, ofta som ett komplement till andra typer av behandlingar som kan ges på Åland. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »