Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 november, 2021 - 20:27Uppdaterad: fredag, 19 november, 2021 - 08:00

Svenskspråkig utbildning för brandmän nästa år

Ett förslag på att 1,6 miljoner euro ska läggas på svenskspråkig utbildning av räddningspersonal under nästa år lämnades i dag, torsdag, av riksregeringen till riksdagen.

Bakom förslaget finns en stor brist på svenskspråkig brandpersonal. För tillfället ordnas bara utbildning i Kuopio och den är på finska. I förslaget skriver man att kursen ska ha 30 platser.

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström har jobbat aktivt för utbildningen skriver han i ett pressmeddelande.
-För Åland är det viktigt med en svenskspråkig räddningsutbildning i Finland och den senaste svenskspråkiga kursen ordnades för tio år sedan, skriver han.

Mats Löfström anser att Helsingfors räddningsskola är den naturliga platsen för den svenskspråkiga utbildningen och menar att det är den sista pusselbiten inom svensk grundutbildning inom den här sektorn. Nyligen startade en grundkurs för poliser.
-Nästa år inleds en grundkurs för sjöbevakare på svenska, också den första på tio år, där vi vet att ålänningar kommer ha platser, skriver Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »