Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 februari, 2024 - 12:46Uppdaterad: torsdag, 22 februari, 2024 - 13:17
  • Ulf Grüssner i tingsrätten. Foto: Felicia Bredenberg.

Ulf Grüssner riskerar dagsböter för skjutvapenbrott – yrkar på att "fredssymbolen" inte ska förstöras

Tanken var att det omgjorda geväret skulle fungera som en fredssymbol utanför Rysslands konsulat i Mariehamn. Nu riskerar Ulf Grüssner tio dagsböter för skjutvapenbrott.  

Det var en annorlunda rättegång som ägde rum vid Ålands tingsrätt på torsdagsmorgonen. Grüssner hade inget juridiskt ombud med sig men däremot knappt tio vänner som tillhör den grupp som dagligen demonstrerar mot Rysslands krig i Ukraina.   

Enligt ledande landskapsåklagare Roger Eriksson har Grüssner i strid med skjutvapenlagen innehaft och transporterat ett tillståndspliktigt skjutvapen. Vapnet har av en annan person omarbetats till en fredssymbol och därefter placerats i centrala Mariehamn vid den så kallade “Ukrainaplatsen”. Gevärets pipa hade delvis kapats och sedan hade ett metallrör med knut på svetsats fast. 

Under förhandlingen vittnade en polis om att ifall den ditsvetsade delen kapats hade vapnet varit funktionsdugligt som ett skjutvapen. Oavsett hade tillstånd krävts och regler kring förvaringen gällt.  

Grüssner erkände att han varit “slarvig” och motsatte sig inte dagsböter. Däremot vill han inte att vapnet ska förverkas till staten. Han anhöll om att polisen ska bidra med att deaktivera och förändra geväret.  

–Så att det kan vara möjligt för oss att få tillstånd. Att det inte längre är ett vapen utan en fredssymbol. Det är en markering för freden och mot kriget, sa han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »