Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 oktober, 2024 - 13:30Uppdaterad: onsdag, 9 oktober, 2024 - 13:30
  • Grävning pågar. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Anneli Sundkvist. Foto: Tomas Tornefjell.
  • Jonas Paulsson. Foto: Tomas Tornefjell.

Vikingaboplats kan finnas vid Grelsby Kungsgård

I mitten av augusti gjordes ett stort antal fynd från vikingatiden på en åker i närheten av Grelsby Kungsgård.

Fynden, som gjordes av en grupp metalldetektorister från riket, tyder på att det har funnits en vikingatida boplats på den aktuella platsen. Anneli Sundkvist som är arkeolog vid Ålands landskapsregering säger att åkern ligger i närheten av ett vikingatida gravfält och att fynden tyder på att det finns en tidigare okänd fornlämning där. 
– Fynden består bland annat av silverföremål i form av arabiska mynt och en avklippt ring från vikingatiden samt föremål av kopparlegeringar, säger  
Anneli Sundkvist.  
Arkeologen Jonas Paulsson från Sverige som är expert på arkeologisk metalldetektering ägnar denna vecka åt att gå igenom åkern och enligt honom är det mycket som tyder på att det funnits en eller flera boplatser från vikingatiden på det aktuella området. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »