Publicerad: söndag, 8 januari, 2017 - 18:54Uppdaterad: söndag, 8 januari, 2017 - 22:47
  • Henri Aaltovirta bytte av Jan Jakobsson tidigt i den andra perioden. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Robin Englund gick poänglös av isen. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Kenneth Westerback kom undan med blotta förskräckelsen mot ett hårt kämpande SPAIF. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • SPAIF bjöd upp till en riktig kamp som varade över timmen. Foto: Hasse Persson-Bru.

IFK-segern satt långt inne

Ishockey: IFK Mariehamn var riktigt illa ute men lyckades vända ett underläge med 0-3 till seger med 5-4 i söndagens hemmamatch mot Södertälje Pojkarnas AIF i Islandia. Avgörandet kom på övertid genom Konstantin Ljubobratets.

Efter lördagens överkörning av Ormsta HC i den tidiga seriefinalen där IFK Mariehamn vann med 10-1 på bortais fanns farhågorna om att den mentala urladdningen skulle påverka söndagens match i negativ riktning. Att spelarna inte riktigt hade lyckats ladda om indikerades av en tidig time out i den första perioden vid ställningen 0-0. Gästerna från Södertälje utnyttjade spel i numerärt överläge och satte 0-1 efter dryga tio minuter. IFK tappade puck vid offensiv blålinje och gästerna tackade för serverat friläge och satte 0-2 bara två sekunder från första periodpausen.
- Alla var ju besvikna efter den första perioden, för det var ju inte vårt normala spel som vi presterade, säger tränare Kenneth Westerback.

Det skulle bli än värre. I upptakten av den andra perioden ökade gästerna på till 0-3 och farhågorna var på god väg att besannas. Ett målvaktsbyte i grönvitt ruskade om laget och signalerade att någonting måste börja hända.

- Det var en svår match för vår sida, alla förberedelser under veckan kretsade kring lördagens match. All eloge till SPAIF. Det gjorde en jättebra insats. Det tog ett tag, men sedan åt vi oss in i matchen, säger Westerback

Upphämtningen började med reducering 1-3 från Niklas Kerwiens klubba. Konstantin Ljubobratets förvaltade en straff som IFK vann i spel 4 mot 5. Och innan den andra perioden var över hade Dominic Ingström kvitterat fram till 3-3 i numerärt överläge.

När Andreas Stenberg satte 4-3 i spelformen 4 mot 5 i mitten av den tredje perioden hade IFK fullbordat vändningen. Men IFK ställde till det för sig med utvisningar och hamnade i spel 3 mot 5 där gästerna fick chansen att kvittera till 4-4 och tog den 11.54 in i den tredje perioden. IFK fick en gyllene chans att avgöra i spel 5 mot 3 i slutet av perioden men skotten satt rakt i magen på Söterdäljemålvakten och matchen gick till övertid.

Där gjorde Konstantin Ljubobratets processen kort med gästerna och skickade in segermålet efter dryga minutens spel i en match med många svängningar som verkade uppskattas av både publiken och tränarna.
- Det var roligt att äntligen spela en riktig hockeymatch igen. I vissa matcher har vi hamnat att spela vår hockey i 40 minuter och sedan lallat på i den sista perioden. Det här var en riktig hockeymatch, konstaterade Kenneth Westerback.