Dagmar Franzén - flykting i eget land
Dagmar Franzén född Wiik, idag bosatt i Mariehamn sedan flera år, fick som så många andra som levde i östra Finland uppleva vad det vill säga att tvingas på flykt. Två gånger flydde familjen hemstaden Viborg.
År 1919, när republiken Finland fyllde två år, såg Dagmar Franzén född Wiik dagens ljus i Viborg. Hon var en av 5 flickor i familjen Wiik, en familj som levde ett idylliskt liv i den kosmopolitiska staden nära östgränsen och där somrarna tillbringades ännu närmare gränsen på övre våningen till en herrgård ute på landet. Idyllen fick ett abrupt slut när vinterkriget bröt ut sista november 1939 och familjen Wiik liksom 10.000-tals andra i Karelen tvingades fly sina hem. När det 100 dagar långa kriget tog slut återvände familjen Wiik till Viborg som då var en sargad stad men när Fortsättningskriget bröt ut sommaren 1941 flydde familjen igen för att aldrig mera återvända.
Hör Dagmar berätta om de dramatiska krigsåren och om hur mycket hon senare i livet har kommit att uppskatta Åland och Mariehamn som hon kom till tack vare maken Sven Franzén.