Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 maj, 2019 - 13:46Uppdaterad: fredag, 10 maj, 2019 - 14:41
  • Claes Hammar, Sveriges generalkonsul på Åland

Generalkonsuln om dubbelröstning

Har du dubbelt medborgarskap? Då kan du rösta två gånger i EU-valet, och bägge rösterna räknas. Men det är olagligt och kan ge fängelsestraff - två gånger.

I Kvällspasset i torsdags diskuterade vi problemet med Sveriges generalkonsul Claes Hammar. Det är fullt möjligt för ålänningar med dubbla medborgarskap (något som kan beröra tusentals personer på Åland) att rösta både i Sverige, via generalkonsulatet, och i Finland. Det saknas kontrollsystem, så bägge rösterna kommer att registreras i valet. Men om du blir upptäckt riskerar du fängelsestraff. Två gånger faktiskt, eftersom du samtidigt som du lägger en röst för mycket begår ett brott både i Finland och i Sverige.

Samtidigt är det viktigt att alla röstar. Det menar generalkonsul Claes Hammar. Men en gång räcker.

Det här är heller inte något enskilt åländskt eller ens nordiskt problem. Många länder godkänner dubbla medborgarskap, så Europa är fullt av människor som i teorin kan rösta två gånger. Men få platser i Europa har per capita så många människor på samma plats med dubbelt medborgarskap som Åland. Det har gjort att problemet uppmärksammats i sociala medier.

I Kvällspasset ger generalkonsul Hammar också sin bild av Åland efter ett halvår här, och delar sin (och därmed Sveriges) syn på hur det svenska språket mår i Finland som helhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »