Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 oktober, 2024 - 20:00Uppdaterad: onsdag, 23 oktober, 2024 - 20:00
  • Annika Hambrudd, foto: Johan Ågren

LR vill halvera studiepenningen

Landskapsregeringen föreslår en kraftig sänkning av studiepenningen i samband med att gymnasiestudier blir avgiftsfria enligt lag.   

Från och med hösten 2025 ska alla årskurser i gymnasiet vara avgiftsfria, vilket betyder att de studerande inte ska ha några kostnader för till exempel datorer eller böcker. Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) säger att det då är rimligt att sänka studiepenningen också med tanke på det ekonomiska läget.  

Landskapsregeringens förslag innebär att studiepenningen för studerande som bor hos vårdnadshavare och som är under 18 år sänks från 128 euro till 60 euro per månad och för studerande över 18 år från 138 euro till 66 euro per månad. Det är alltså fråga om mer än en halvering av studiepenningen.  

– Undantaget som vi har är primärt för de skärgårdsungdomar som har längre än två timmar tur och retur. De gör vi ingen sänkning för, säger Annika Hambrudd. Landskapsregeringen vill också frysa indexjusteringen av studiestödet i tre år från och med 2025, dock med vissa undantag.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »