Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 8 oktober, 2021 - 11:43Uppdaterad: fredag, 8 oktober, 2021 - 13:10
  • Bland annat testning ska ersättas. Arkivbild.

Åland får ersättning för pandemikostnader

Åland ska få ersättning för kostnader som uppstått till följd av pandemin.

Det är Social- och hälsovårdsministeriet som utfärdat en förordning enligt vilken kommuner, samkommuner och Åland ersätts för de direkta kostnader som uppstått till följd av covid-19-pandemin. Enligt förordningen ska statsunderstöd beviljas i synnerhet för testning, spårning, vaccinering och vård.

Det är huvudsakligen kalkylerade kostnader som ersätts med statsunderstödet.

Nivån på ersättningarna dimensioneras så att de kostnader som orsakats av vården täcks till fullo på riksnivå. På så sätt orsakar coronakostnaderna inget underskott för kommunerna, och inte heller något betydande överskott.

För att täcka övriga direkta kostnader som orsakats av coronapandemin, såsom ökad användning av skyddsutrustning och höjda hälsosäkerhetskrav, innehåller understödshelheten också en kalkylerad post som baserar sig på invånarantalet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »