Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 juli, 2024 - 19:52Uppdaterad: torsdag, 11 juli, 2024 - 19:52

Anbuden var för låga – “Kaféprishöjningar räddar ingenting”

Oskar Berndtsson, som var direktör för Nordic Jetline och EW Finland, är inte förvånad över slutet för bolagen.  

– Bara att det gick så snabbt på slutet. Anbuden var för låga, säger han. 

På frågan om varför anbuden på färjetrafiken sattes så lågt svarar han: 

– Det får du fråga ägaren om. 

Oskar Berndtsson säger att han inte har några svar att ge om det så hänt mer än att ägaren Hans Jonasson meddelat att det inte finns några pengar på kontot. Han vet inte om bolagen kommer att försättas i konkurs men bedömer det som troligt.  

– Eftersom det inte finns medel och det finns mycket obetalda poster, vad jag har hört, så är det sannolikt att bolagen gör en konkurs, antingen av en gäldenär eller av bolagen själva. 

Oskar Berndtsson säger att han är jätteledsen över den situation som uppstått. Han känner med personalen på Ejdern och Mergus vars framtid är oviss men konstaterar att detsamma gäller honom själv. Han hoppas att han i framtiden får nya möjligheter att arbeta med skärgårdstrafik men då för ett bolag som helhjärtat satsar på just det.  

– Det är inget fel på fartygen, passagerarna eller besättningen. Det är inget fel på kollektivavtalen om man har en vettig budget. Då kan man driva trafiken så att alla är nöjda. Kaféprishöjningar räddar ingenting.  

Är du självkritisk med tanke på den roll du har haft inom bolagen?  

– Det fungerar ju så att man gör det man blir tillsagd att göra. Om man inte gör det så får man antingen gå eller själv gå. Det är ett stort beslut att säga upp sig.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »