Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 juli, 2024 - 15:18Uppdaterad: torsdag, 4 juli, 2024 - 15:27
  • Lagtinget samlas igen den 2 september. Arkivbild.

Är lagtingets “sommarlov” för långt? Ja, nej och nja svarar ledamöterna

Lagtingsledamöternas sommarledighet är längre än de flestas semester. Men när vi frågar några ledamöter om ledigheten borde förkortas varierar svaren.   

Det sista plenumet innan sommaruppehållet var den 12 juni och det dröjer till den 2 september innan lagtinget återigen samlas. Det var utskottsmöten något längre in på sommaren och det finns schemalagda möten från mitten av augusti. 

Pernilla Söderlund (Lib) tycker att lagtinget har för många och för långa lov.   

– Det borde vara ett heltidsuppdrag, säger hon.  

Centerns Liz Mattsson säger att hon har förståelse för det nuvarande upplägget då landskapsregeringen måste hinna producera de lagförslag som lagtinget sedan ska ta ställning till. Samtidigt är hon inte främmande för att se över ledigheterna.   

Stellan Egeland (Ob) tycker inte att sommaruppehållet är för långt framför allt eftersom han menar att tiden som lagtingsledamöterna är på plats räcker till.   

– För att vi ska göra skäl för arvodet så kan man inte motivera det med att vi ska vara där mera tid. Det är i så fall arvodet som ska ner, säger han.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »