Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 april, 2020 - 15:50Uppdaterad: fredag, 24 april, 2020 - 17:35

Åsub förutspår upp till 20 procents arbetslöshet

Åsub har publicerat en konjuktursrapport där de förutspår rekordhög arbetslöshet och att det kommer bli ett rekordstort underskott för kommunerna med anledning av coronapandemin.

Rapporten utgår från huvudscenariot där restriktionerna på Åland lättas upp i slutet av juni. Men karaktären av coronapandemin innebär fortfarande flertalet olyckliga omständigheter för landskapet. Arbetslösheten förväntas stiga upp till 20 procent, för att sen minska när restriktionerna tros lätta. Rapporten räknar med en minskning av BNP för Åland med cirka tolv procent under 2020, som följs av en liten återhämtning med omkring åtta procent nästa år.

Hög arbetslöshet och företags förluster av intäkter gör att kommunerna kommer få förlorade skatteintäkter. Detta gör att Åsub räknar med att samtliga kommuners årsbidrag blir negativa för 2020 och att det samlade underskottet blir rekordstort om inte särskilda stöd utbetalas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »