Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 april, 2020 - 10:31
  • Johnny Rosenholm och Mikael Mörn på Ålandsbanken. Foto: Fredrik Rosenqvist.

"Det blir inte många konkurser"

Enligt Johnny Rosenholm, chef för Ålandsbankens företagsavdelning, ser banken i dagsläget ingen större risk att Åland drabbas av många konkurser, inte ens bland restauranger och turistföretagare som drabbats hårdast av krisen.

De senaste veckorna har företagsavdelningen jobbat intensivt för att hjälpa kunderna med att dels analysera sin likviditet, dels vid behov stärka likviditeten genom lån och uppskov på amortering. Bedömningen är att de allra flesta företag klarar sig, även om det dröjer ända tills midsommar innan läget normaliseras.

– De bedömningar och analyser vi har gjort visar att våra kunder har en bra finansiell ställning. Det gör att de har möjlighet och verktygen att jobba sig igenom den här krisen. Det är inte en önskvärd situation att behöva ta lån, men man kommer att klara av det, säger Johnny Rosenholm.

Att det likviditetsstöd landskapsregeringen tagit fram till så stor del bygger på just lån har fått kritik av näringslivet. Mikael Mörn, direktör för affärsområdet Åland, säger att stödet i grunden fungerar bra men håller med att om att själva stöddelen borde ha varit större.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »