Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 oktober, 2016 - 13:43

Drar tillbaka besparingskrav

Det blir ingen sänkning av landskapsandelarna för kommunerna med sammanlagt 1,5 miljoner euro som landskapsregeringen tidigare aviserat.

 Den tänkta inbesparingen kvittas mot det resultat på minus 1,3 miljoner euro som blir för de åländska kommunerna genom rikets konkurrenskraftspaket.

- Det här har blivit klart i ett ganska sent skede och vi har inte haft för avsikt att kommunerna skall drabbas av både ock, säger finansminister Mats Perämaa, liberal.

Beskedet att landskapsregeringen drar tillbaka sitt hot om att minska ersättningarna till kommunerna fick kommunerna vid samrådsmötet för en vecka sedan.

Konkurrenskraftspaketet sänker lönerna och ersättningarna till de kommunalt anställda på Åland med 2,4 miljoner euro, samtidigt genomför riket skattesänkningar som minskar kommunernas intäkter med 3,7 miljoner euro. Nettot blir ett minus på 1,3 miljoner, som alltså kvittas mot den tänkta sänkningen av landskapsandelarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »