Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 4 oktober, 2024 - 16:33Uppdaterad: fredag, 4 oktober, 2024 - 16:54
  • Gulduppköparen och värderaren Tobias Henriksson. Foto: Hasse Persson Bru, Montage: Ålands Radio
  • Gulduppköparen och värderaren Tobias Henriksson. Foto: Hasse Persson Bru

Rekordhögt guldpris lockade inköpare till Åland: ”Det kan bli närmare tusen euro för en handfull smycken”

I dag fredag och i morgon befinner sig företaget Suomen Kultareservi – Finlands Guldreserv – på Åland för att köpa guld, till exempel gamla smycken. 

Gulduppköparen och värderaren Tobias Henriksson säger till Ålands Radio att guldpriset just nu är rekordhögt och att intresset för att sälja guld är varit stort bland ålänningarna.  

– Det har varit över förväntan, jag har aldrig skrattat så mycket, och vi har hört många bra historier om guldringar och halsband. 

Visst händer det att en del förväntat sig en högre värdering än de fått, men enligt Henriksson är reaktionerna mestadels positiva. 

– I dag har jag haft flera kunder som varit på väg att slänga sina smycken, men sedan sett vår annons i tidningen och kommit förbi. Det kunde bli närmare tusen euro för en handfull smycken. 

Det guld som köps upp smält ner och återvinns, vilket är mer ekologiskt än att bryta nytt. Just nu ligger världsmarknadspriset för rent guld på 77,40 euro per gram. Finlands Guldreserv har enligt Henriksson en marginal på 15-20 procent. 

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »