Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 juli, 2024 - 06:01Uppdaterad: tisdag, 2 juli, 2024 - 07:02

Elpriset kan stiga efter ny beräkningsmodell

Från och med i oktober införs en ny prismodell som kan innebära att elpriserna på Åland blir högre, i alla fall kortsiktigt berättar David Karlsson vd på Ålands Elandelslag. 

Den nya flödesberäkningsmodellen är i linje med en ny EU-förordning som kommer innebära att elpriset beräknas på ett nytt sätt.  

Syftet med den nya modellen är att utnyttja elnätet på ett effektivare sätt och att kunna föra över mer el mellan länder i Europa, säger Åsa Hauer, affärsområdeschef på Elskling till svenska TV4.  

Genom att titta på elpriset under fyra veckor har Svenska kraftnät tagit fram siffror på hur elpriset hade varit om prismodellen redan varit i användning. Det visade på att stigningen i elområde tre där Åland, tillsammans med bland annat Stockholm ingår, hade varit tolv procent.  

David Karlsson, vd på Ålands Elandelslag, säger däremot att det är en för kort beräkningsperiod. Han menar på att för beräkningen ska vara trovärdig skulle man behöva titta på priserna under minst ett år.  

– Dessa beräkningar blir beroende av hur driftlägen är. Hur utveckling, konsumtion och produktion kommer att ske i elnätet. Eftersom det ändras konstant, så kommer det också att förändras över tid, säger David Karlsson.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »