Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 februari, 2018 - 15:29Uppdaterad: måndag, 5 februari, 2018 - 15:47
  • Kommundirektörerna John Eriksson och Erik Brunström kritiserar delar i det nya landskapsandelssystemet.

Fortsatt kritik mot landskapsandelarna

Nu har det nya landskapsandelssytemet trätt i kraft. Men kritiken från en del kommuner kvarstår.

 Jomalas kommundirektör John Eriksson säger att orsaken till kritiken från hans kommun är att man i ett sent skede gjorde justeringar i det förslag som en sakkunniggrupp tagit fram. John Eriksson kritiserar också de uteblivna lagändringarna som skulle lätta på det ekonomiska trycket för kommunerna.

-Lagstiftningsmässigt bygger man bara på välfärden, och att i ett sånt skede dra ner på landskapsandelarna till kommunerna går inte ihop, säger John Eriksson.

Finströms kommundirektör Erik Brunström efterlyser också de utlovade lagändringarna. Han kritiserar inte systemet utan minskningen av pengarna i potten.

-Minskade landskapsandelar som en inbesparing för det offentliga Åland är per definition fel, säger Erik Brunström som befarar höjda skatter och ökad upplåning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »